Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Γιατί εδώ και τρία καλοκαίρια οι θαλάσσιες χελώνες Caretta-Caretta ανεβαίνουν στον δρόμο στο Ανατολικό Ρου του Ευρώτα. Υπάρχει απάντηση?.Φυσικά υπάρχει..

Μόνες τους απέμειναν οι θαλάσσιες χελώνες Caretta-Caretta να προσπαθούν...επίμονα να κάνουν αυτό που τις όρισε η φύση!!!.

Ψάχνουν να βρουν λίγα μέτρα αμμουδιά στο σημείο όπου γεννήθηκαν...άλλα αυτό είναι μάταιο και αντί αυτού ανεβαίνουν προς στον δρόμο και ύστερα γυρίζουν πίσω στην θάλασσα,αφού η πρώτη τους προσπάθεια ήταν ανέφικτη...και όταν γυρίζουν και πάλι για δεύτερη φορά βρίσκουν λίγη άμμο και αναγκαστικά εναποθέτουν εκεί τα αυγά τους,όταν κάνεις δεν τις ενοχλεί την νύχτα διότι από τότε ως σήμερα άλλαξαν πολλά...{και να γεννούν τα αυγά τους σαν τον παλιό καλό καιρό που δεν είχαν κανέναν ανάγκη όπως και αν λεγόταν αυτός}.Εκεί που γεννήθηκαν τώρα είναι θάλασσα και ο δρόμος ήταν αμμόλοφοι!

Βέβαια τότε ήταν πολλές και φυσιολογικά οι φωλιές και τα αυγά που άφηναν σε αυτές  είχαν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν τα μικρά χελωνάκια στην φυσική τους θέση,που είναι η θάλασσα,αφού η αναλογία σε σχέση με το πόσα από αυτά θα έχουν την τύχη να επιζήσουν από τους φυσικούς τους  εχθρούς είναι λίγες...(ψάρια,γλάρους,καβούρια και από έναν μη φυσικό εχθρό που τις θανάτωνε για να σώσει τα δίχτυα του,ακόμα και τώρα που δεν υφίσταται η αλιεια,υπάρχουν θαλάσσια μέσα που τις σκοτώνουν,η τις τραυματίζουν για λόγους αναψυχής.)

Οι πιθανότητες είναι μια(1) στις 800{στην καλύτερη περίπτωση} ως 1000 και αν φυσικά μια από αυτές είναι θηλυκού γένους,μετά από μερικές δεκαετίες θα γυρίσει και πάλι στο ανατολικό ρου του Ευρώτα... 

Ίσως τότε να έχουν αλλάξει πολλά.Χωρίς κανένα εμπόδιο και ο δρόμο να είναι καλυμμένος μόνο με αμμουδιά για να συνεχίσει να κάνει αυτό που εδώ και χιλιάδες αιώνες.
Να δίνει ζωή στο είδος της και ο άνθρωπος να έχει φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο ζωής και να τις προστατεύει πραγματικά και τον ίδιον.Και μαζί να συνυπάρξουν δια πολλά η λίγα χρόνια!!.Οι χελώνες το τηρούν αυτό μέχρι σήμερα...οι άνθρωποι όμως μπορούν?.

Τι να φταίει που τα τελευταία χρόνια αφέθηκαν στην τύχη τους και χωρίς προστασία?.Μήπως οι εθελοντές έγιναν λιγότεροι από άλλες χρόνιες,λόγω της οικονομικής κρίσης?.Μήπως γεννούν ελάχιστες στην Κυανή Ακτή Έλους,η υπάρχει κάτι άλλο,που δεν είναι γνωστό?.

Πέρυσι στο ανατολικό ρου του Ευρώτα υπήρξαν 3 φωλιές και πιθανόν ένα-δυο από αυτά τα χελωνάκια να βρήκαν τον δρόμο προς την θάλασσα και όταν γυρίσουν πίσω,σε μερικές δεκαετίες να τα βρουν όλα όπως τα άφησαν,αν και αυτό είναι μια ουτοπία!!!.Υπήρχαν αρκετά σπασμένα αυγά κι αυτό είναι ένα ευχάριστο γεγονός... μακάρι αυτό το καλοκαίρι και πάλι το ίδιο να συμβεί...


Αυτοί που δεν τις προστατεύουν πλέον ας το κάνουν σε άλλες παραλίες δεν πειράζει..αυτοί κάτι θα ξέρουν περισσότερο από εμάς.Εμείς άπλες υποψίες και ερωτηματικά έχουμε για την εγκατάλειψή τους.Εκεί γύρω βρισκόμασταν όταν ήρθαν να κάνουν με τα πενιχρά μέσα μια σημαντική καταγραφή τους με πολύ αγάπη.Σε άλλα μέρη συνεχίζουν σε άλλα επίπεδα τη καταγραφή τους?.Ναι εκεί είναι πλέον πιο κοσμοπολίτικα μέρη και όχι πια εδώ...